Reviews

Recenze: Pride

2. března 2015 v 19:50 | Petra
Skončilo předávání filmových cen a blog zase zeje prázdnotou. Ale když mám teď ty prázdniny, budu se snažit připravit si články dozadu, pokud opět nastane okurková sezóna. Pokusím se přeložit nějaké články z blogu Johna, případně nějaké rozhovory a pak tady máme i recenze. A dnes se právě na jednu z nich podíváme. Všimla jsem si, že se k tomuto filmu objevily české a slovenské titulky a využívám toho, že jsem přidala Andrewa k tématu blogu. Tady máte recenzi jednoho z mých nejoblíbenějších filmů - Pride.

PRIDE

Režie: Matthew Warchus // Scénář: Stephen Beresford // Kamera: Tat Radcliffe // Hudba: Christopher Nightningale // Hrají: Bill Nighy, Andrew Scott, Dominic West, Imelda Staunton, Joseph Gilgun, George MacKay, Russell Tovey, Paddy Considine, Freddie Fox, Ben Schnetzer, Jessie Cave, Monica Dolan, Jessica Gunning, Sophie Evans, Liz White, Faye Marsay, Johnny Gibbon, Michael Vardian
Britský snímek Pride se zakládá na skutečném příběhu a zachycuje skupinu aktivistů LGSM, kteří vybírali peníze na pomoc rodinám postiženým stávkou horníků ve Velké Británii. Jenže se píše rok 1984. Lesby a gayové jsou širokou veřejností (nejen britskou) vnímáni negativně. Národní svaz horníků se zdráhá přijmout podporu skupiny LGSM s ohledem na obavy z veřejného mínění o tom, že je tento hornický svaz otevřeně spojen s gay hnutím. A tak se aktivisté rozhodnou svůj finanční příspěvek přivézt přímo do malé hornické vesnice ve Walesu. Jádro této hořké komedie spočívá v konfrontaci homosexuálů s puritánskou vesnickou komunitou, přímo tváří v tvář na otevřené besedě mezi oběma světy.

Když jsem viděla trailer na tento snímek, řekla jsem si, že to vypadá opravdu dobře a těšila jsem se na to do kina. Bohužel, z mně neznámých důvodu, se tento film na plátna našich kin nedostal. Během vánočního shonu se mi dostal úplně z hlavy, ale poté jsem na Tumblr viděla nadšené reakce a ke konci roku jsem se na něj konečně podívala. Věděla jsem, že se nudit nebudu, ale film Pride přesáhl má očekávání mnohonásobně. Pokud mě trošku znáte (hlavně na Tumblr je to, myslím si, vidět), tak už jen ze synopse můžete očekávat, že mě takové téma zaujme. A měli byste pravdu.
Začnu u těch, které na plátně nevidíte. A už i tady můžu začít házet jeden superlativ za druhým. Práce kamery a střihu si zaslouží jedničku s hvězdičkou - panuje mezi nimi skvělá spolupráce a i barevně je krásně vyladěný, radost sledovat. Když už mluvím o barvách - nedokážu sce úplně posoudit, jak historicky přesné jsou kostýmy a výprava, ale dýchala na mě atmosféra 80. let. Velmi k tomu dopomohla i hudba, soundtrack bych si klidně hned koupila. A to nemluvím jenom o písničkách té doby, ale i práce Christophera Nightningala si zaslouží pochvalu. Tohle všechno je samozřejmě propojeno režisérem, takže veškeré mé pochvaly patří i jemu. No a scénář... kde mám začít? Řeknu to tahle, tu cenu si na BAFTA odnesl zaslouženě. A to, že je to debut, mě ohromuje.
A teď k hercům - právě to patří k jedné z těch věcí, kvůli kterým nechápu, proč se film nedostal do kin. Ano, většina obsazení jsou nová a neznámá jména, ale najdete tam několik světoznámých a úžasných herců. Diskuzi o tomhle si ale nechám na jindy. Imeldu Staunton jsem přestala vidět jako Dolores Umbridge a to je výkon, věřte mi. Bill Nighy a Paddy Considine se skvěle převtělili do postav, které si nejde nezamilovat. A už se dostávám k těm mladým a mnohdy neznámým talentům - všichni členové LGSM byly krásně napsané postavy zahrané úžasnými herci. A nezáleží na tom, jestli jste jejich jména předtím slyšeli nebo ne. Andrew Scott patří k těm známým jménům a i když ho ve filmu tolik nevidíte, tak ty scény s ním zanechají dojem hodně dlouho. Nehledě na to, že s Dominicem Westem tvoří nádhernou dvojici (*cough cough* OTP *cough cough*).
Narozdíl od ostatních recenzí, které píšu den nebo dva po zhlédnutí, jsem tohle viděla na konci minulého roku, takže uběhla už docela značná doba. Proto nedokážu všechno popsat tak, jak bych si přestavovala, za to se omlouvám. Ale pamatuji si tohle - celý film doprovázela příjemná atmosféra a před očima vám probíhala důmyslná kombinace komedie a dramatu. Závěrečné titulky mě dohnaly skoro k slzám, což závěrečné titulky u většiny filmů umí velmi dobře (The Imitation Game, 12 Years a Slave,..). Herci i štáb ze sebe vydali to nejlepší. Po technické stránce byl film krásně zvládnutý, atmosféra 80. let také a u té hudby se vám chtělo tančit. A v jedné scéně (Shame shame shame) se tanci nedalo odolat. Cítila jsem se dojatě, šťastně a hlavně - hrdě, což je asi cílem filmu, vzhledem k jeho názvu. "Vidite, co jsme tady dnes udělali, naším spojením, slibem vzájemné podpory, naším přátelstvím? Udělali jsme historii."

Recenze: The Imitation Game

30. ledna 2015 v 19:45 | Petra

THE IMITATION GAME

Kód Enigmy

Režie: Morten Tyldum // Scénář: Graham Moore (podle knihy Andrewa Hodgese) // Kamera: Óscar Faura // Hudba: Alexandre Desplat // Hrají: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance, Allen Leech
"V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů." Oficiální synopse od Forum Film CZ

Jak jste si už mohli všimnout, na tento snímek jsem se těšila už od dne oznámení příprav natáčení. Toto natěšení by mohlo vést i ke zklamání, čehož jsem se i docela obávala, ale opak byl pravdou. The Imitation Game je nádherně natočený film o pravdivém příběhu, ze kterého běží mráz po zádech.
Morten Tyldum odvedl skvělý kus práce a i kameře a scénáři se musím klanět. Alexander Desplat nemůže nikdy zklamat, jeho hudba dodává emocionálním scénám na intenzitě a skvělě doplňuje děj. Velmi se mi líbily skoky do Alanova dětství, válečného období a toho poválečného. Ještě umocnili dojem, Alex Lawther v roli malého Turinga tomu také velmi pomohl. Doufám, že ho v budoucnu ještě v nějakém filmu uvidím. Ale když už mluvím o scénáři, dovolím si první a zárověň i poslední výtku. Poválečná léta nebyla pro Alana vůbec šťastná, jak asi sami víte. Možná mohli tomuto období věnovali trochu více prostoru, ale na druhou stranu chápu, proč tomu tak není. Nevidíme soudní proces ani ty příšerné procedury, ale rovnou to, co to s Alanem udělalo. Možná bych tam toho dala víc, ale i to, co tam je, k dynamice filmu sedí a hlavně to ukazuje světu, čeho je lidstvo schopné.
Filosofické úvahy stranou - jdeme k hercům. Už jsem zmínila Alexe Lawthera, který se sice na plátně až tolik neobjevil, ale i tak toho předvedl hodně. Mark Strong a Charles Dance patří k výtečným hercům, takže není překvapením, že tomu tak zůstalo i v The Imitation Game. Alanův tým také předvedl skvelý výkon. Přiznám se, že jsem o žádném z herců předtím neslyšela, ale jejich jména si musím zapamatovat. Keiru Knightley jsem měla ráda vždycky, ale troufám si říct, že tohle byl její nejlepší herecký výkon, co jsem viděla. Joan Clarke je velmi dobře napsaná postava a Keira to svým herectvím jen vylepšuje. Prosadit se v této době nebylo pro ženy vůbec jednoduché a snášet urážlivé komentáře bylo každodenním chlebem. A teď už se dostávám k hlavní hvězdě filmu - Benedict Cumberbatch jako Alan Turing. Už dávno vím, že Benedict zvládne cokoliv. On postavy nehraje, on jimi je. Nevidíte ho jako Benedicta, ale jako postavu, kterou hraje. Už z rozhovorů jsem věděla, že i tentokrát se na roli důkladně připravil a bylo to vidět. Co k tomu říct, kdo umí ten umí. Nemám, co bych vytkla - Benedict byl brilantní a Oscara by si rozhodně zasloužil. Role to není vůbec jednoduchá a nedokážu si představit nikoho jiného, kdo by to takto dokázal zahrát. Klobouk dolů.
Další věc, kterémě docela příjemně překvapila, byl humor. Nečekala jsem, že ho tam bude tolik. A vůbec tam nevadil, dokázal uvolnit atmosféru, byl tam, kde se hodil a rozhodně patřím k velkým plusům tohoto snímku. The Imitation Game je jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděla (možná i nejlepší). Nejenom, že jsem brečela v kině, což jsem i očekávala, ale slzy se vrátily na cestě domů ve vlaku (a jak tady o něm píšu, už je cítím zase). Ve vlaku jsem se podívala na můj mobil a uvědomila jsem si, že ho mám díky Alanovi. Notebook, na kterém teď píšu, mám díky jemu. Miliony lidí žijí díky němů. A skoro nikdo nezná jeho jméno. Ta poslední věta už možná neplatí. Jak jsem psala v minulém článku, díky The Imitation Game se o Alanovi mluví a dostává se do podvědomí společnosti, kde už měl být dávno. Život to jemu, ani 49 000 dalších mužům a ženám nevrátí, ale je potřeba, aby o tom svět věděl. Přece nechceme, aby se něco podobného opakovalo.

Recenze: The Hobbit: The Battle of the Five Armies

11. prosince 2014 v 20:13 | Petra

THE HOBBIT: THA BATTLE OF THE FIVE ARMIES
Hobit: Bitba pěti armád

Režie: Peter Jackson
Scénář: Fran Walsch, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro (podle knihy Hobit od J.R.R. Tolkiena)
Žánr: fantasy, dobrodružný
Hudba: Howard Shore
Délka: 144 minut
Světová premiéra: 17. 12. 2014
Česká a slovenská premiéra: 11. 12. 2014
Hrají: Martin Freeman, Ian McKellen, Benedict Cumberbatch, Luke Evans, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Richard Armitage, Graham McTavish, James Nesbitt, John Callen, Cate Blanchett, Manu Bennett, Lee Pace, Aidan Turner, Billy Connolly, Stephen Fry, William Kircher, Conan Stevens, Dean O'Gorman, Mark Hadlow, Jeffrey Thomas, Stephen Hunter, Peter Hambleton, Kiran Shah, Adam Brown, Jed Brophy, Sylvester McCoy
Synopse: "Hobit: Bitva pěti armád" uzavírá epické dobrodružství Bilbo Pytlíka, Thorina Pavézy a skupiny trpaslíků. Když se jim v boji proti draku Šmakovi podařilo dobýt zpět svou vlast, nechtěně vypustili do světa smrtící sílu. Rozzuřený Šmak dští svůj spalující hněv na bezbranné muže, ženy a děti v Jezerním městě. Thorinova posedlost hromaděním znovu nabytého pokladu, kterému i přes Bilbovu snahu obětuje přátelství i čest, dožene Hobita k zoufalému a nebezpečnému rozhodnutí. Ale ještě větší nebezpečí je čeká. Sauron, o jehož krocích nikdo kromě čaroděje Gandalfa nic netuší, tajně vyslal obrovskou armádu Skřetů, aby zaútočila na Osamělou horu. S tím, jak se stahují mračna stupňujícího se konfliktu, jsou Trpaslíci, Elfové a Lidé postaveni před volbu, zda se sjednotí či budou zničeni. Budoucnost Středozemě visí na vlásku a v epické bitvě pěti armád bojuje Bilbo o život svůj i svých přátel.
Hodnocení: Stále si nemůžu uvědomit, že toto byl poslední (nebo na dlouhou dobu poslední) zájezd do nádherného světa Středozemě. Ale bohužel se to neobešlo bez negativ. Budu se snažit nespoilerovat, abych vám zážitek nezkazila. Tak jdeme na to!
Asi začnu tím negativním. Příběh krásně ubíhal, až do jedné chvíle. Těm, co znají knížku možná napoví to, že tato senkvence měla být emocionální a slzičku měl uronit snad každý. Ale bohužel - v tu chvíli přišla převážná většina logických chyb z celého filmu (co to proboha dělal ten Legolas), fyzika si několikrát poplakala, strategie postav najednou někam zmizela a vypadalo to, jako by si to scénaristé zapomněli pořádně promyslet a přestavit. Bohužel to pokazilo ten dojem, který jsem od toho očekávala. Nebyla to chyba herců, ale chyba scénáře. Od té části jsem toho očekávala hodně, stejně jako všichni ostatní, což pocit zklamání umocnilo. Kdyby to tolik neprotahovali a trošku více se nad tím zamysleli, ronili bych v kině vodopády slz. Ale bohužel. Po této sekvenci přišly opět úžasné scény a krásné rozloučení se Středozemí. A také byla zmíněna jedna všem velmi známá postava z Pána Prstenů.
Speciální efekty nezklamaly. Možná jsem některé chyby nepostřehla, přeci jenom to byla půlnoční premiéra, ale na první dojem to bylo skutečně perfektně udělané. Hudba zůstává jednou z nejlepších a nejkrásnějších částí. Potlesk patří i kostýmům a líčení, které je nedílnou součástí takovýchto filmů.
A už se dostávám k hercům. A tam nemám slovo kritiky. Lee Pace jako Thranduil společně s Lukem Evansem jako Bardem dohromady i zvlášť sehráli své role perfektně. Každá scéna s nimi na plátně stála za to. Richard Armitage jako Thorin mě také uchvátil - výborně zahrál Thorinovu posedlost zlatem a bohatstvím Osamělé hory. Sir Ian McKellen, Cate Blanchett a další tváře, které jsme viděli i v trilogii Pán Prstenů na plátně zářili. Benedict Cumberbatch tam jako Šmak moc dlouho nebyl, ale i to zanechalo dojem a jeho Nekromant byl také skvělý. No a Bilbo Pytlík v podání Martina Freemana neměl chybu - nikoho lepšího by na tuto roli najít nemohli, což nám Martin opět potvrdil. Nemám prostor na to, abych vyjmenovala všechny herce a herečky, všichni si zaslouží potlesk.
Co bych řekla na závěr? Efekty, hudba, kostýmy a hlavně herecké výkony na jedničku, ale bohužel scénář a režie občas pokulhávaly. A bylo to bohužel v části, od které jsem toho očekávala nejvíce. Pár chyb se našlo i jinde, ale nic z toho tak nebilo do očí. Nicméně - fanoušci fantasy si tento film nemůžou nechat ujít a pokud pominu tu jednu část, bylo to velkolepé a úžasné rouzloučení.

Rozcestník: Recenze

15. března 2014 v 12:03 | Petra
Solomon Northup měl milující rodinu, dobrou práci, talent, majetek, svobodu i právo na život. Žil idylický středostavovský život jako většina z nás. V jeden jediný nečekaný moment ale o to všechno přišel. Skončil jako otrok spoutaný v řetězech a jeho jediným osudem se stala dřina na plantáži "pod bičem otrokáře". Většinou doslova. Přesně to se v roce 1841 přihodilo Američanu Solomonu Northupovi, který svůj skutečný příběh zachytil v autobiografické knize 12 Years a Slave. Solomon měl smůlu, že byl... černoch. Dva únosci ho pod příslibem houslového melouchu vylákali do Washingtonu, kde Solomon po první noci skončil spoutaný v řetězech. V následujících dnech byl prodán do otroctví na americkém Jihu. Ocitl se ve zlém snu, který potrvá dalších dvanáct let. Za těch dvanáct let potká Solomona snad všechno, co černého otroka potkat mohlo. "Hodný" otrokář. Krutý otrokář. Dřina na bavlníkových plantážích. Pokus o lynčování. Bičování. Psychický teror. Neúspěšné pokusy o útěk. Víru ve svobodu a pomoc.

Celá rodina Westonových se sjíždí do rodného domu v Oklahomě na pohřeb otce, básníka a opilce, který spáchal sebevraždu. Jeho žena, cynická a celoživotně konfliktní Violet takřka s potěšením rozdmýchává spory se svými třemi dcerami. Ani jedna z nich to nemá jednoduché: jedné se hroutí manželství, další tutlá aférku se svým bratrancem, třetí se právě zasnoubila a ani na pohřbu není schopna mluvit o ničem jiném než o nadcházející svatbě. Přičemž každému kromě ní je jasné, že její snoubenec je slizký parchant.

Už je to sedm let, co Wallace opustil služby Jejího Veličenstva a deset let od té doby, co mu jeho kamarád zachránil život na společné misi v Iráku. Své dovednosti přenesl do lukrativního podnikání a podařilo se mu udržet jeho tajnou bitvu s posttraumatickou stresovou poruchou pod pokličkou. Jednoho dne, když chce konečně být ve funkčním vztahu, ho jeho starý přítel James požádá o malou laskavost. Jak by mohl odmítnout, když dluží tomuto muži život?

Britský snímek Pride se zakládá na skutečném příběhu a zachycuje skupinu aktivistů LGSM, kteří vybírali peníze na pomoc rodinám postiženým stávkou horníků ve Velké Británii. Jenže se píše rok 1984. Lesby a gayové jsou širokou veřejností (nejen britskou) vnímáni negativně. Národní svaz horníků se zdráhá přijmout podporu skupiny LGSM s ohledem na obavy z veřejného mínění o tom, že je tento hornický svaz otevřeně spojen s gay hnutím. A tak se aktivisté rozhodnou svůj finanční příspěvek přivézt přímo do malé hornické vesnice ve Walesu. Jádro této hořké komedie spočívá v konfrontaci homosexuálů s puritánskou vesnickou komunitou, přímo tváří v tvář na otevřené besedě mezi oběma světy.

Posádka Enterprise je povolána domů, nalézá zde však zdemolovanou flotilu i hodnoty, které flotila hájí. Náš svět je v krizi a za veškerý teror může nezastavitelná síla, která vzešla z vlastních řad. Kapitána Kirka se události osobně dotknou a nehodlá je nechat bez odezvy. Vydává se do válečné zóny, aby polapil člověka, který má sílu zbraně hromadného ničení. Naši hrdinové jsou vehnáni do epické šachové partie, která se hraje na život a na smrt. Láska projde zkouškou, přátelství budou roztrhána na kusy, a pokud má Kirk zachránit jedinou rodinu, která mu ještě zbývá, neobejde se to bez obětí. Tou rodinou je Kirkova posádka.


Hobit: Šmakova dračí poušť líčí další dobrodružství hobita Bilbo Pytlíka na jeho společné pouti s čarodějem Gandalfem a třinácti trpaslíky vedenými Thorinem Pavézou. Vydali se na výpravnou cestu, jejímž cílem je získat zpět Osamělou horu a ztracené království trpaslíků Erebor. Poté, co přežili začátek své neočekávané cesty, pokračuje tato společnost směrem na Východ a cestou potkává kožoměnce Medděda a v lese Mirkwood plném nástrah se střetává s houfem obřích Pavouků. Když se jim podaří uniknout ze zajetí nebezpečných lesních elfů, pokračují trpaslíci k Jezernímu městu a nakonec k samotné Osamělé hoře, kde musí čelit největšímu nebezpečí v podobě Šmaka - nejstrašlivější nestvůry, která prověří nejen jejich odvahu, ale i pevnost jejich přátelství a smysluplnost celé pouti.

"Hobit: Bitva pěti armád" uzavírá epické dobrodružství Bilbo Pytlíka, Thorina Pavézy a skupiny trpaslíků. Když se jim v boji proti draku Šmakovi podařilo dobýt zpět svou vlast, nechtěně vypustili do světa smrtící sílu. Rozzuřený Šmak dští svůj spalující hněv na bezbranné muže, ženy a děti v Jezerním městě. Thorinova posedlost hromaděním znovu nabytého pokladu, kterému i přes Bilbovu snahu obětuje přátelství i čest, dožene Hobita k zoufalému a nebezpečnému rozhodnutí. Ale ještě větší nebezpečí je čeká. Sauron, o jehož krocích nikdo kromě čaroděje Gandalfa nic netuší, tajně vyslal obrovskou armádu Skřetů, aby zaútočila na Osamělou horu. S tím, jak se stahují mračna stupňujícího se konfliktu, jsou Trpaslíci, Elfové a Lidé postaveni před volbu, zda se sjednotí či budou zničeni. Budoucnost Středozemě visí na vlásku a v epické bitvě pěti armád bojuje Bilbo o život svůj i svých přátel.

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů.

Doktor Williams je zavolán k prozkoumání tajemného pana Voormana, vězně s podivným zdravotním problémem: věří tomu, že je Bůh. Doktor musí rozhodnout o duševním stavu pana Voormana - pouze to hraje nebo je to blázen?

Nové představení Frankensteina v režii Dannyho Boylea. Scénář napsal Nick Dear podle slavného románu Mary Shelley. Inscenace získala mnoho ocenění včetně toho nejcennějšího hereckého - Olivier Award pro nejlepší herce - Benedicta Cumberbatche a Jonny Lee Millera. Danny Boyle připravil pro oba herce zvláštní úkol a hereckou výzvu - nastudoval s každým z nich obě titulní role - Viktora Frankensteina i Monstrum, tedy Stvořitele i Stvořeného, a nechal je střídavě role alternovat. Na vzájemné nevyhnutelné přitažlivosti, na osudovém propojení, na nechtěném zrcadlení jednoho v druhém postavil Boyle princip celé inscenace.

Od geniálního vědce až po kultovního umělce, největšího světového detektiva a mezigalaktického teroristu. Benedict Cumberbatch je rostoucí hvězda, kterou je skoro nemožné zadržet a je klíčovém momentě své kariéry. Volba jeho rolí ho činí jedinečně vhodným pro neobvyklé zkoumání toho, co znamená být celebritou nebo hvězdou, njedříve v Británii a poté v USA, a jak různě je na herce pohlíženo v Hollywoodu a Londýně. Tento intenzivně zkoumaný kariérní životopis je analýza muže v přechodu mezi pracujícím hercem a multimediální hvězdou - jeho práce na pódiu, v rádiu, televizi a filmu, stejně jako rovnováha mezi hercem a celebritou. Pohlíží na to, co dělá tohoto herce tak ideálního k hraní jedné z ikonických postav pop-kultury, Sherlocka Holmese, a jak se Sherlock tak dobře hodí k pohánění Cumberbatche k větší globální slávě, kterou získal.

'Must-have' pro každého fanouška Sherlocka. Oficiální průvodce seriálem je veden jako zápisník Johna Watsona. Johnovy poznámky jsou doplňovány policejními zprávámi, novinovými výstřižky a dalšími poznámkami k šesti případům z první a druhé série.

Recenze: 12 Years a Slave

2. března 2014 v 15:46 | Petra

12 YEARS A SLAVE
12 let v řetězech
Režie: Steve McQueen
Předloha: Solomon Northup - 12 Years a Slave (kniha)
Scénář: John Ridley
Žánr: drama, životopisný, historický
Hudba: Hans Zimmer
Délka: 134 minut
Světová premiéra: 8. listopadu 2013 (USA)
Česká/slovenská premiéra: 23.1. 2014
Hrají: Chiwetel Ejiofor, Dwight Henry, Bryan Batt, Michael Fassbender, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Taran Killam, Scoot McNairy, Ruth Negga, Garret Dillahunt, Paul Giamatti, Sarah Paulson, Michael Kenneth Williams, Alfre Woodard, Adepero Oduye, Quvenzhané Wallis, Lupita Nyong'o, Bill Camp, Chris Chalk, John McConnell
Synopse: Solomon Northup měl milující rodinu, dobrou práci, talent, majetek, svobodu i právo na život. Žil idylický středostavovský život jako většina z nás. V jeden jediný nečekaný moment ale o to všechno přišel. Skončil jako otrok spoutaný v řetězech a jeho jediným osudem se stala dřina na plantáži "pod bičem otrokáře". Většinou doslova. Přesně to se v roce 1841 přihodilo Američanu Solomonu Northupovi (Chiwetel Ejiofor), který svůj skutečný příběh zachytil v autobiografické knize 12 Years a Slave. Solomon měl smůlu, že byl... černoch. Dva únosci ho pod příslibem houslového melouchu vylákali do Washingtonu, kde Solomon po první noci skončil spoutaný v řetězech. V následujících dnech byl prodán do otroctví na americkém Jihu. Ocitl se ve zlém snu, který potrvá dalších dvanáct let. Za těch dvanáct let potká Solomona snad všechno, co černého otroka potkat mohlo. "Hodný" otrokář. Krutý otrokář. Dřina na bavlníkových plantážích. Pokus o lynčování. Bičování. Psychický teror. Neúspěšné pokusy o útěk. Víru ve svobodu a pomoc.
John Legend - Roll Jordan Roll
Hodnocení: Před vstupem do kina jsem byla připravená na to, že následující dvě hodiny nebudou procházka růžovým sadem. Někteří lidé dokonce psali, že museli odejít, protože už to nevydrželi. Já jsem odejít nemusela, ale pocit takového vzteku, nenávisti, smutku, soucitu, zděšení, znechucení ve mně už dlouho nic nevyvolalo (možná vůbec nikdy). Nebudu to zapírat - brečela jsem jako malé dítě (a to nebrečím nikdy, tedy kromě Third Star a tohoto snímku). A hlavou mi létala otázka - Jak se tohle vůbec mohlo někdy stát?
Steve McQueen už ukázal, že režírovat skutečně umí a film 12 Years a Slave nám to opět potvrdil. Už potřetí se v jeho filmu objevil Michael Fassbender, který zářil. Jeho postavy se bojíte, jste z ní zhnusení, říkáte si 'Jak tohle vůbec může říct?! Jak?!'. Postavě dodal nejen 'černotu' duše, ale i něco dalšího - rozhodně ne dobrého, ale něco - nevím, jak to nazvat, ale činí to jeho postavu věrohodnou.
A není to jen Michael, který předvádí perfektní herecký výkon. Brad Pitt má roli sice opravdu malou, ale její význam v příbehu je opravdu velký. Chiwetel Ejiofor - před tímto filmech jsem ho neznala, ale rozhodně budu sledovat další jeho projekty. A to samé platí o Lupitě Nyong'o - o ní toho určitě ještě hodně uslyšíte. O každém z herců bych se tady mohla rozepsat, ale stačí říct ve zkratce - všichni byli perfektní a oscarové nominaci mají právem.
A teď k postavě Benedicta Cumberbatche, o kterém musím mluvit trochu víc. Příčí se mi to napsat, ale vzhledem k okolnostem, to nebyl tak hrozný člověk. Někdo, kdo byl otrokář, by rozhodně neměl být ani zdaleka spojován se slovem dobrý, ale jeho postava skutečně vyvolává místo k diskuzi. Tu teď nechám stranou - Benedict se na plátně objevuje opravdu jenom chvíli, ale i za tu krátkou dobu se mu podařilo ukázat jeho herecký um.
Scénář, kamera, střih, kostýmy, všechno si zaslouží vychválit, ale to bych to psala až do zítra. Dovolím si ale trochu kritizovat - občas mi připadalo, že některé close-up záběry bych možná o trošku zkrátila. Ale to je jenom malá přípomínka k tomuto dokonalému filmu.
Rozhodně to není lehké na sledování, ale zanechá vás...neschopného slova. Je to jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděla. Nutí vás to přemýšlet (a tohle, jak už jsem mnohokrát psala, od filmu chci). Během závěrečných titulkům jsem seděla a zírala před sebe a snažila se to zpracovat. Cestou vlakem taky, doma a vlastně i teď. Film opravdu věrně a explicitně zachycuje hrůzu té doby. Když si představím natáčení, musela na něm být ne moc dobrá atmosféra. Ale to poukazuje na profesionalitu a nesmírný talent celého hereckého a tvůrčího štábu.
A všechny vaše pocity se několikrát zvětší, když si uvědomíte, že film je podle deníku samotného Solomona Northupa a tohle všechno se opravdu dělo. Knihu mám v plánu si přečíst a vám zhlédnutí 12 Years a Slave jednoznačně doporučuji.

Recenze: The Voorman Problem

28. února 2014 v 18:20 | Petra
Jak jsem slibovala - recenze na krátkometrážní snímek The Voorman Problem je tady. Ještě připomínám - na iTunes si film můžete koupit zde.

THE VOORMAN PROBLEM
Voormanův problém
Režie: Mark Gill
Scénář: Baldwin Li, Mark Gill
Produkce: Baldwin Li, Lee Thomas
Žánr: krátkometrážní, komedie, drama
Délka: 12 minut
Hrají: Martin Freeman, Tom Hollander, Simon Griffiths, Elisabeth Gray
Synopse:Doktor Williams je zavolán k prozkoumání tajemného pana Voormana, vězně s podivným zdravotním problémem: věří tomu, že je Bůh. Doktor musí rozhodnout o duševním stavu pana Voormana - pouze to hraje nebo je to blázen?
Hodnocení: Hned jako první musím vychválit scénář, jenž je prostě brilantní. Jednoduchý, ale skutečně originální příběh, který je vystihnut v necelých dvanácti minutách. Příběh je vyprávěn víceméně úplně v dialozích, což v tomto případě není na škodu, naopak.
Hlavních rolí se skvěle zhostil jak Martin, tak i Tom. Martin nás v roli doktora Williamse opět utvrzuje v tom, co už dávno víme - hraje prostě výborně. Pana Voormana si měl původně zahrát Kevin Spacey, ten ale kvůli nedostatku času odmítl, ale navrhl právě Toma Hollandera. A ten byl opravdu výbornou volbou.
Kdybych měla srovnávat s jinými krátkými filmy, co jsem s Martinem viděla, zařadila bych The Voorman Problem na příčky nejvyšší (nedokážu rozhodnout, zda-li se mi líbil víc The Voorman Problem nebo The Girl is Mime).
Tak si shrneme - vtipný, zajímavý a originální scénář, skvělé herecké výkony a to vše ve dvou lokacích a dvanácti minutách - opravdu se nedivím té oscarové nominaci. Nemůžu bohužel porovnat s ostatními nominovanými z kategorie Short Films: Live Action, protože jsem je neviděla. Ale The Voorman Problem vám rozhodně ke koupi doporučuji!

Recenze: August: Osage County

9. února 2014 v 14:53 | Petra

AUGUST: OSAGE COUNTY
Blízko od sebe
Režie: John Wells
Scénář: Tracy Letts (scénář, divadlení hra)
Žánr: drama
Hudba: Gustavo Santaolalla
Délka: 121 minut
Světová premiéra: 27. prosince 2013
Česká/slovenská premiéra: 30.1. 2014
Hrají: Meryl Streep, Julia Roberts, Benedict Cumberbatch, Ewan McGregor, Abigail Breslin, Juliette Lewis, Chris Cooper, Margo Martindale, Dermot Mulroney, Sam Shepard, Julianne Nicholson, Misty Upham, Will Coffey, Newell Alexander, Dale Dye
Synopse: Celá rodina Westonových se sjíždí do rodného domu v Oklahomě na pohřeb otce (Sam Shepard), básníka a opilce, který spáchal sebevraždu. Jeho žena, cynická a celoživotně konfliktní Violet (Meryl Streep) takřka s potěšením rozdmýchává spory se svými třemi dcerami (Julia Roberts, Julianne Nicholson a Juliette Lewis). Ani jedna z nich to nemá jednoduché: jedné se hroutí manželství, další tutlá aférku se svým bratrancem, třetí se právě zasnoubila a ani na pohřbu není schopna mluvit o ničem jiném než o nadcházející svatbě. Přičemž každému kromě ní je jasné, že její snoubenec (Dermot Mulroney) je slizký parchant.
Kings of Leon: Last Mile Home
Hodnocení: Na film August: Osage County jsem se opravdu hodně těšila a nezklamal mě. Ty dvě hodiny uběhly neskutečně rychle a během závěrečných titulků jsme si v hlavě říkala: 'Tady to nemůžete skončit! Co se stalo s Ivy a Barbarou a Violet a...'
Většina filmu se odehrává v domě Westonových, ale to rozhodně není na škodu. Detailně napsané charaktery postav a silné herecké výkony si s tímto omezeným prostorem bohatě vystačí. Film si perfektně hraje s emocemi diváka - emočně silně napjaté chvíle uvolní jedna věta, díky kterému se celé kino rozezní smíchem. Každá z postav ve filmu dostane svůj prostor, ale hlavní slovo zde má postava Violet, kterou perfektně ztvárňuje Meryl Streep. Meryl rozhodně není jediná, která svým výkonem bere dech - Julia Roberts, Ewan McGregor, Benedict Cumberbatch, Julianne Nicholson, Abigail Breslin, Chris Cooper a další - už dlouho jsem neviděla film s tak úžasným hereckým obsazením.
Ale protože mám mimo jiné blog i o Benedictovi, nemůžu jeho postavu malého Charlese nezmínit. Benedict je skvělý, on ani jiný být neumí. Jeho postava se ve filmu až tolik neobjevuje, ale pokaždé když je na plátně ozývá se z publika 'aww' a máte chuť Charlese obejmout a už ho nepustit. A když malého Charlese porovnáme s Khanem nebo Sherlockem, ukazuje to, jaký 'chameleon' Benedict je.
Záběry na nádhernou oklahomskou krajinu, detailně vykreslené postavy, úžasné herecké výkony, které si rozhodně zaslouží oscarové nominace, hudba, výborně vyvážené dramatické scény a (černý) humor. Pokud máte rádi příběhy, které jsou hlavně o postavách a jejich vlastních příbězích a tajemství, je tohle film dělaný přímo pro vás. A možné najdete i momenty, které vám připomenou něco, co se stalo ve vaší rodině.

Recenze: The Hobbit: The Desolation of Smaug

18. prosince 2013 v 20:04 | Petra

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG
Hobit: Šmakova dračí poušť
Režie: Peter Jackson
Scénář: Fran Walsch, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro (podle knihy Hobit od J.R.R. Tolkiena)
Žánr: fantasy, dobtodružný
Hudba: Howard Shore
Délka: 161 minut
Světová premiéra: 12. 12. 2013
Česká premiéra: 12. 12. 2013
Hrají: Martin Freeman, Ian McKellen, Benedict Cumberbatch, Luke Evans, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Richard Armitage, Graham McTavish, James Nesbitt, John Callen, Cate Blanchett, Manu Bennett, Lee Pace, Aidan Turner, Billy Connolly, Stephen Fry, William Kircher, Conan Stevens, Dean O'Gorman, Mark Hadlow, Jeffrey Thomas, Stephen Hunter, Peter Hambleton, Kiran Shah, Adam Brown, Jed Brophy, Sylvester McCoy
Synopse: Hobit: Šmakova dračí poušť líčí další dobrodružství hobita Bilbo Pytlíka na jeho společné pouti s čarodějem Gandalfem a třinácti trpaslíky vedenými Thorinem Pavézou. Vydali se na výpravnou cestu, jejímž cílem je získat zpět Osamělou horu a ztracené království trpaslíků Erebor. Poté, co přežili začátek své neočekávané cesty, pokračuje tato společnost směrem na Východ a cestou potkává kožoměnce Medděda a v lese Mirkwood plném nástrah se střetává s houfem obřích Pavouků. Když se jim podaří uniknout ze zajetí nebezpečných lesních elfů, pokračují trpaslíci k Jezernímu městu a nakonec k samotné Osamělé hoře, kde musí čelit největšímu nebezpečí v podobě Šmaka - nejstrašlivější nestvůry, která prověří nejen jejich odvahu, ale i pevnost jejich přátelství a smysluplnost celé pouti.
Hodnocení: (budu se snažit nespoilerovat)Jako velký fanoušek světa Středozemě jsem se samozřejmě na druhou část trilogie opravdu těšila. A musím říct, že jsme nebyla zklamána, ba naopak.
Musím přiznat, že jsem se obávala Šmaka. V trailerech vypadal no... ne zrovna nejlépe, ale je známá věc, že v trailerech nejsou efekty ještě hotové. Ale drak vypadala úžasně. Opravdu. A když promluvil bylo to ještě lepší. Benedict jako Šmak opravdu exceloval. Konfrontace Šmaka s Bilbem je moje nejoblíbenější scéna celého filmu (za ní následují sudy). Velkolepé prostředí uvnitř Osamělé hory a herectví jak Martina, tak již zmiňovanoho Benedicta. Herecký výkon obou dvou musím ocenit ještě více, při představě, že Martin byl před zeleným pozadím a Benův hlas mohl mít leda tak v hlavě a Benedict byl na tom podobně. Takže tleskám oběma.
A nejem jim. Trpaslíci vedení Thorinem, Bard, úžasný Stephen Fry jako starosta Jezerního města (a jeho úlisný sluha), Gandalf a elfové. Orlando Bloom si opět nasadil blonďatou paruku a vrátil se do své role Legolase, ale z elfů na mě nejvíce zapůsobila Tauriel. Někteří by si mohli stěžovat, že tato postava v knize není, ale upřímně řečeno spousta věcí z filmu v knížce také není.
A jedna z těch věcí je Necromancer, který ve filmu promlouvá hlasem Benedicta Cumberbatche. To byla další věc, které jsem se před vstupem do kina obávala. Ale narozdíl od Šmaka jsem Benedictův hlas v Necromancerovi nepoznala. Z jeho hlasu čiší temnota a čisté zlo a scéna mezi Necromancerem a Gandalfem v Dol Gunderu byla skvělá i po vizuální stránce. Nechci vám tady moc spoilerovat, ale opravdu se mi líbila bitva mezi nimi - Gandalfovo bílé světlo a Necromancerova černá.
Martina jsem zde už zmiňovala, ale jakožto představitele hlavní postavy si rozhodně zaslouží více prostoru. Martin, stejně jako v Neočekávané cestě, v roli Bilba Pytlíka prostě září. Martin je Bilbo. Musíme děkovat Peteru Jacksonovi, že kvůli Martinovi upravil program natáčení (Martin kvůli druhé sérii Sherlocka odmítl Hobita, ale Peter o opravdu stál).
)Samozřejmě občas poznáte, že se jedná o speciální efekt, ale v žádné filmu nikdy nejsou efekty bez chybičky. Občas jsem měla ale pocit, že je přeefektováno, jestli chápete jak to myslím. A také se nedočkáme nějakého extrémního vývoje postav (jedině Bilba trochu ovlivňuje prsten)
I když z kina neodejdete s hlubokým uměleckým zážitkem, Peter Jackson se Hobita zhostil opravdu bravurně a já už se nemůžu dočkat vyvrcholení závěrečné části této trilogie.

Recenze: Little Favour

17. listopadu 2013 v 11:46 | Petra
Recenzi jsem sice slibovala o víkendu, ale už o tom minulém. Bohužel jsem ale neměla čas, takže recenze je tady až teď. A včera jsem se dívala na The World's End, takže i na to se zde snad někdy objeví recenze. Teď ale zpátky k Little Favour.

LITTLE FAVOUR
Režie: Patrick Victor Monroe
Scénář: Patrick Victor Monroe
Žánr: krátkometrážní akční thriller
Hrají: Benedict Cumberbatch, Colin Salmon, Nick Moran
Synopse: Už je to sedm let, co Wallace opustil služby Jejího Veličenstva a deset let od té doby, co mu jeho kamarád zachránil život na společné misi v Iráku. Své dovednosti přenesl do lukrativního podnikání a podařilo se mu udržet jeho tajnou bitvu s Posttraumatickou stresovou poruchou pod pokličkou. Jednoho dne, když chce konečně být ve funkčním vztahu, ho jeho starý přítel James požádá o malou laskavost. Jak by mohl odmítnout, když dluží tomuto muži život?

Hodnocení: Před chvíli jsem si tento film pustila znova, abych si osvěžila paměť, a jako když jsem ho viděla poprvé, i teď musím říct - určitě stojí za zhlédnutí. Nechci vám tady moc 'spoilerovat', abych vám to nezkazila, ale konec mě opravdu překvapil. Možná by se ještě hodila nějaké vysvětlení nebo další scéna, konec to je opravdu otevřený. Na druhou stranu to byl nejspíš záměr, donutí vás to se zamyslet a popustí to uzdu vaší fantazie, když si domýšlíte, jak by to mohlo pokračovat.
Je také důležité zmínit, že je to Monroeův debut, a to jako režisér, tak i jako scénárista. A takový debut se určitě nepovede každému. Akce a napětí, které provází celý tenhle film, vás nutí nehybně sedět a s očekáváním čekat, co se bude dít dál. A nemohla bych nezmínit výkon Benedicta Cumberbatche - opět dokazuje, že snad neexistuje žádná role, kterou by nezvládl. Jeho výkon je prostě perfektní jako vždy.
A teď k obtížnosti angličtiny - no vzhledem k tomu, že film má stopáž přibližne 18 minut, tam té angličtiny ani moc není. České ani slovenské titiulky určitě nejsou, možná by se někde daly najít anglické, ale i bez nich se to dá zvládnout bez problému.
Little Favour je úžasný debut Patricka Victora Monroa, plný akce, napětí a skvělých výkonů. Všem vám opravdu doporučuji se na tento film podívat, koupit se dá za přibližně 60 korun na iTunes. A pokud jsme vás dostatečně nenalákala, trailer níže to určitě zvládne.

Recenze: Benedict Cumberbatch In Transition

21. září 2013 v 18:12 | Petra
Jak jsem psala u recenze předchozí knihy, kromě Casebooku jsem dostala knihu ještě jednu, a to neautorzivaný životopis Benedict Cumberbatch In Transition. Knížku jsem přečetla už někd yna začátku září, k recenzi jsme se ale dohrabala až teď. A opět budu sršet pouze pozitivy.

BENEDICT CUMBERBATCH IN TRANSITION: AN UNAUTHORISED PERFORMANCE BIOGRAPHY
Autorka: Lynnnette Porter
Počet stran: 352
Vydavatel: MX Publishing
Obsah: Jak je z názvu knihy jasné, zabývá se (hlavně) hereckou kariéru Benedicta Cumberbatche. Tento herecký životopis je analýza muže v přechodu z pracující herce k multimediální hvězdě, stejně jako rovnováha mezi hercem a celebritou. Tato část oficiálního popisu knihy perfektně vystihuje, co od této knihy můžeme čekat. Ne nějaký suchý soupis kde, o čem, kdy, s kým, koho hrál. Vybrané projekty jsou podrobeny analýze do nejmenších detailů, vše je doplněno citacemi, pohledy do zákulisí natáčení a jak daná role ovlivnila Benedictovu kariéru. Soukromý život herce je zahrnut jen tehdy, pokud má nějaký vliv na jeho profesi. Pré zde má herecká kariéra jednoho z nejtalentovanějších herců své generace.
Hodnocení: Asi tomu už za chvíli asi přestanu říkát recenze, spíše bych to měla nazvat vychvalování do nebes. Prostě mě nenapadá žádný zápor, i když někdo by možná mohl něco mít proti grafické stránce knihy. Obal knihy je krásně zpracován, o tom není pochyb. Pokud někdo po otevření z vás čeká fotografie, barvy nebo kdo ví co ještě, musím vás zklamat. Jednoduchost - ta na vás čeká. Neberu to jako zápor, jelikož mě to vůbec nevadilo, naopak v jednoduchosti je krása a knize to dodává na 'důležitosti' (jestli víte, jak to myslím). Hlavní je přeci jen obsah knihy a ten nemá chybu. Lynnette Porter si dala opravdu záležet, kniha se úžasně čte, dozvíte se řadu nových informací, ale ne nějakým nudným způsobem. Za pochvalu také stojí rozřazení kapitol, které pokrývají celou Benedictovu kariéru - od televizních a filmových začátků, rádiových her, divadle, až po Sherlocka a další průlomové role.
A slovo musí padnout i o obtížnosti angličtiny - tady to už bez slovníku rozhodně nepůjde (tedy aspoň já jsem ho po ruce potřebovala). Některé odstavce projede bez náhlednutí do slovníku, jindy je ale potřeba. Na začátku mi to šlo docela pomalu, když se 'rozjedete' jde to ale čím dál tím lépe (a slovník potřebujete čím dál tím méně). Moje úroveň angličtiny je středně pokročilý (Intermediate B1), to vám třeba taky pomůže s určením obtížnosti.
Takže na závěr: pokud jste fanoušci Benedicta a chcete se dozvědět víc o jeho herecké kariéře, tato kniha je pro vás perfektní volbou. Prostě krásně napsané, poutavé, naučné, zábavné čtení a pro nás i vylepšení angličtiny. Četbu jsem si opravdu užila a mám silné nutkání si koupit další knihu od Lynnette Porter (můj seznam toho, co chci na Vánoce, bude opravdu dlouhý, pokud nepřestanu s prohlížením Amazonu).

Recenze: The Casebook

13. srpna 2013 v 12:53 | Petra
Rodiče mi zakoupili dvě knihy - The Casebook a Benedict Cumberbatch In Transition. Zatímco životopisem Benedicta se stále ještě prokousávám (pbě knihy jsou samozřejmě v angličtině), Casebook už jsem dočetla a přináším vám recenzi, ve které, jak už u mě bývá zvykem, uslyšíte jenom slova chvály.

THE CASEBOOK
Autor: Guy Adams
Počet stran: 160
Vydavatel: BBC Books
Obsah: 'Must-have' pro každého fanouška Sherlocka. Oficiální průvodce seriálem je veden jako jakýsi zápisník Johna Watsona. Johnovy poznámky jsou doplňovány policejními zprávámi, novinovými výstřižky a dalšími poznámekami k šesti případům dvojice z Baker Street. Kromě nových a zajímavých informací se u knihy i pobavíte, Sherlock se s Johnem v celé knize hádají (často i velmi vtipně), a to skrze takové ty 'lepící papírky'. Abych byla úplně přesná, nehádejí se v celé knize, v případu The Reichenbach Fall lepící papírky zmizí a myslím, že není potřeba psát proč. Každý z šesti případů je prokládán rozhovory s tvůrci a hlavními hvězdami, srovnání seriálu s knihami Sira Arthura Conana Doyla (různé odkazy, ap.), diskuze o postavách, úspěchu 'přes noc', až po život autora Sherlocka a Johna.
Hodnocení: Jak jsem psala již v úvodu, opět budu mluvit jen v superlativech. Stačí se podívat na hodnocení na Amazonu (4,8 z 5 hvězdiček). Musím říct, že jsem opravdu ráda, že knihu mám a rozhodně ji doporučuji každému členu Sherlockians. Kniha je naplněná zajímavými fakty, informacemi a zajímavostmi. Od jména lebky až po reference na knihy Sira Arthura Conana Doyla. Ten nemohl v této knize samozřejmě chybět, takže si o jeho životě můžete přečíst skutečně zajímavý článek. Pochváleno musí být i perfektní grafické zpracování knihy - fotografie, policejní zprávy, maily, přepisy hovorů, novinové články, facebookové fotky s vtipným Johnovým komentářem nebo již zmiňovaný 'rozhovor' ústřední dvojice skrze lepící papírky. Vtípky, ironické komentáře a handrkování ale vymizí u posledního případu, kdy doporučuji ozbrojit se zásobou kapesníků.
image host image host image host image host image host image host
Co se týče obtížnosti angličtiny, se slovníkem po ruce se dá kniha v pohodě zvládnout. V současné době kniha stojí 9 liber (původní cena 15 liber), což je za tak úžasnou knihu úplně směšná cena (nezapomínejte, že v ceně ještě není započítané poštovné). I s tím Benovým životopisem nás to vyšlo na 1026 korun (včetně poštovného).
Takže neváhejte a objednávejte zde.

Recenze: Frankenstein

12. července 2013 v 20:20 | Petra
Plna dojmů ze včerejška se s vámi dělím o svůj zážitek ze záznamu divadelní hry Frankenstein.

FRANKENSTEIN
Režie: Danny Boyle
Scénář: Nick Dear (podle stejnojmenného románu románu Mary Shelley)
Délka: 110 minut
Hrají: Benedict Cumberbatch, Jonny Lee Miller, Ella Smith, John Killoran, Steven Elliott, Karl Johnson, Daniel Millar, Lizzie Winkler, Andreea Padurariu, William Nye, George Harris, Naomie Harris, Daniel Ings, Martin Chamberlain, Ella Smith, John Stahl, Mark Armstrong, Josie Daxter

Obsah (OBSAHUJE SPOILERY!): Monstrum se 'rodí' a snaží ovládnout své tělo, po několik marných pokusech se mu podaří vstát a následně i chodit. Když jeho stvořitel - Victor Frankenstein - zjišťuje, že Monstrum skutečně žije, vyžene ho.
Monstrum je ztraceno v ulicích Ingolstatu, kde se setkává s opilými občany. Prostitutka Gretel volá o pomoc a její klient, zděšen při pohledu na Mosntrum, utíká. Gretel poděkuje, když ale pohlédne do jeho obličeje, zděsí se také a uteče. Monstrum mimo to schytává několik ran od občanů, kteří po něm hází kameny. Svítá a Monstrum je z toho v úžasu, stejně jako když poprvé zažije kapky deště. V kapse pláště nachází Victorův deník. Dva žebráci si připravují králíka, ale jsou vystrašeni při pohledu na Monstrum a utíkají. Mostrum dá ruku do ohně, ale zjistí, že to bolí. Když spořádá králíka, oba žebráci se vrací a zbijí ho.
Na samotě, opouští Felix svého slepého otce, vydává se totiž se svojí ženou Agátou na pole. DeLacey hraje na kytaru, která učaruje Monstrum a to se vkrade do příbytku. Když DeLacey zjistí, že je někdo vevnitř, řekne mu, ať si vezme, co chce. Pochopí, že jeho návštěvník nejspíš neumí mluvit, ale Monstrum pronese svoje první slova - Odprejskni! - která slyšel z úst žebráků.
DeLacey učí Monstrum mluvit a psát. Po několika týdnech je schopen celých vět a dokonce umí nazpaměť pásáž z Paradise Lost od Miltona. Zažívá také svojí první zimu a jaro. Monstrum říká, že ho lidé nesnášejí, protože není tak atraktivní jako Agáta. DeLacey mu říká, že je dobrý člověk a někdo ho bude milovat. Sní o ženské partnerce, která by byla vytvořena stejně jako on. DeLacey chce představit Monstrum Agátě a Felixovi, to ale odmítá. Monstrum z Victorova deníku zjišťuje, že se nachází v Ženevě. Agáta s Felixem se vrací a Monstrum vyhání. Monstrum se mstí a DeLacey, Agáta a Felix shoří v plamenech.
Nedaleko Ženevy si snoubenka Victora, Elizabeth Lavenza, hraje s jeho bratrem Williamem na schovávanou. Monstrum se objevuje a nachází Williama a ptá se ho po muži jménem Frankenstein. Když Mosntrum zjišťuje, že William je jeho bratr, unese ho. Tu noc je William nalezen mrtvý, spolu s několika výtržky z Victorova deníku. Tomu dochází, kdo za tímto činem stojí a vydává se své dílo najít. Nachází ho vysoko v Alpách a je udiveň jeho fyzickou i psychickou zdatností. Uzavřou dohodu: Victor vytvoří Monstru ženskou partnerku, Monstrum s ní pak odejde z Evropy a už se nikdy nevrátí.
Svatba se musí odložit a Victor se vydává do Skotska. Ewan a Rob mu ukáží jeho příbytek a za pravidelnému přísunu peněz mu dodávají mrtvoly - mladé ženy. Oba žijí v domnění, že se Victor snaží nalézt lék na všechny nemoci.
O měsíce později je Victorovo dílo téměř dokonáno. Ve snu se Victorovi zjevuje jeho bratr. Victor mu vypráví o svém dětství - jak se snažil přijít na to, odkud pochází jiskra života. Objevuje se Monstrum a William mizí. Victor odhaluje jeho výtvor. Monstrum se okamžite zamiluje a žádá Victora, aby ji přivedl k životu. Victor nemůže uvěřit, že má Monstrum duši a je schopen lásky více než on. Naoko řekne, že ji dokonči, opak je ale pravdou. Místo toho ji zničí.
Po svatbě se Elizabeth připravuje do postele, když v tom se ve dveřích objeví Victor s pistolí v ruce. V celém domě jsou stráže a hlídají. Victor Elizabeth odhalí své tajemství a slíbí ji, že až Monstrum zničí, vrátí se za ní. Elizabeth zůstává v ložnici sama. když se objeví Monstrum. Požádá ji, ať nekřičí. Slibuje jí, že jí neublíží a vysvětluje jí, jak ho Victor opustil. Elizabeth si myslí, že je mimořádný. Monstrum se od lidí naučilo mnoho věcí, mezi něž patří k lhaní. Zabije Elizabeth a u toho kříčí: "Teď už jsem muž.".
Na polárním kruhu nacházíme Monstrum a omrzlého a vyčerpaného Victora. Monstrum říká, že nežádal o to, být stvořen a jediný člověk, který mu kdy projevil lítost byla Elizabeth. Monstrum si myslí, že Victor je mrtev a prosí o smilování za to, co udělal. Řekne mu, že ho miluje. Victor se probouzí a lituje toho, jak zahodil šanci na lásku. Victor trvá na tom, že Mosntrum musí být zničeno. Oba dva společně jdou pryč a mizí v mlze...
Hodnocení: Nemám slov. Bylo to naprosto perfektní. Kamera, hudba, scéna, kostýmy a líčení/masky (zvláštně realistické švy Frankensteina) a samozřejmě i herecké výkony. Fenomenální výkon Benedicta v roli Monstra. Do role pronikl, a když ho sledujete na plátně, nevidíte ho jako Benedicta, ale jako Monstrum. Ještě před samotnou hrou jsme zhlédli takový krátký 'dokument' o vytváření této hry, kde Benedict prozrazuje, že jako přípravu na roli Monstra zkoumal lidi po mrtvicích nebo podobných onemocnění. Jak se pohybují, jak mluví. A tato důkladná příprava rozhodně stála za to. Na jeho bezchybný výkon bych mohla pět chválu hodně hodně dlouho, opomenout ale nesmí být ani Jonny, jehož ztvárnění Victora je neméně skvělé. Dokonalé bylo vlastně úplně všechno. Není nic, co bych vytkla. To prostě musíte vidět.
Doufám v to, že se to na podzim objeví i u nás. Pokud ano, já tam rozhodně nebudu chybět.
Ráda bych viděla i druhou verzi, tedy Benedict jako Victor a Jonny jako Monstrum. Po pravdě řečeno by mi ale vůbec nevadilo, vidět tu samou verzi znovu.
Měla jsem asi tak tři momenty, kdy jsem málem brečela (jak by vám řekli ti, co mě znají osobně, já nebrečím nikdy - až na hrstku drobných vyjímek), což dokazuje, jak emotivní a dojemné představení bylo. Odnesla jsem si silný a nezapomenutelný zážitek.

Recenze: Star Trek Into Darkness

16. června 2013 v 12:26 | Petra

STAR TREK INTO DARKNESS
Star Trek Do temnoty
Režie: JJ Abrams
Země: USA
Žánr: sci-fi, dobrodružný, akční
Oficiální stránky: startrekmovie.com
Scénář: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof
Kamera: Daniel Mindel
Hudba: Michael Giacchino
Délka: 132 minut
Světová premiéra: 8. 5. 2013 (UK)
Česká premiéra: 6.6. 2013
Hrají: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Simon Pegg, Anton Yelchin, Karl Urban, John Cho, Benedict Cumberbatch, Bruce Greenwood, Alice Eve, Leonard Nimoy a další

Obsah (OBSAHUJE SPOILERY!): James Kirk a Leonard 'Kostra' McCoy prchají přes skupinou domorodců, zatímco se Spock snaží neutralizovat sopku, který by jinak mohla zničit celou tuhle planetu. Hned na začátku se objeví potíže, Spock je naštěstí na poslední chvíli zachráněn.
Po tomto akčním dobrodružství se ocitáme v Londýně, kde nacházíme rodiče truchlící nad jejich umírající dcerou. Existuje ovšem někdo kdo ji může zachránit, ale pod jednou podmínkou. Zničit tajnou sekci 31, což je tajná pobočka Hvězdné flotily, vytvořena za účelem ochrany před vnějšími hrozbami federace, zvláště vývojem zbraní.
Posádka lodi Enterprise v čele s Kirkem má jasný úkol: zničit muže odpovědného za tuto akci - Johna Harrisona. K dispozici mají 72 prototypů fotonových torpéd. Scotty podá výpověď, jelikož mu není dovoleno tyto torpéda prozkoumat.
Kirk se nakonec rozhodne Harrisona zajmout a odsoudit ho až v Londýně. Spolu se Spockem a Uhurou se ho vydají chytit, zaútočí na ně ale Klingoni. Harrison je zachrání a překvapivě se jim i vzdá. Na lodi odhalí Harrison svojí pravou identitu - Khan Noonien Singh, geneticky navržený superčlověk, který byl admirálem Marcusem probuzen po 300 letém zmrazení ve speciálních kryokapslí. Torpéda obsahují jeho 72 přátel zmrazených stejně jako byl Harrison.
Marcus se znova vrací do hry. Zaútočí na Enterprise a požaduje vydání Khana. Nová členka posádky - Carol Marcus se mu v tom snaží zabránit - odhalí svému otci, že je na této lodi. Pokud Enterprise zničí, zabije i ji. Marcus jí ovšem přenese do své lodi USS Vengeance. Situaci zachraňuje Scotty, kterému se podařilo dostat se na Marcusovu loď. Poté, co Kirka Khan, kterým se podaří s pomocí Scottyho na USS Vengeance dostat, převzít kontrolu nad můstkem, Khan zabije Marcuse, ochromí Kirka, Scottyho a Carol a převezme kontrolu and lodí. Jeho požadevek: posádka za posádku. Spock mu vydá 72 torpéd a on mu vrátí členy jeho posádky. Spock souhlasí, ale Khan netuší, že jsou torpéda odjištěná a jeho 72 zmražených kamarádů zůstalo na Enterprise.
Požkozená Vengeance a Enterprise míří k Zemi. Jedinou možností, jak opravit warp pohon, je vstoupit do radioaktivního prostoru a opravit hlavice warp jádra. Tak velké ozáření je smrtelné a Kirk umírá.
Khan přežil a Spock se ho vydá pronásledovat. McCoy zjišťuje, že Khanova krev má regenerační účinky, která by mohli zachránit Kirka. Přemístí ho proto do jedné z kryokapslí a Spockovi se společně s Uhurou podaří Khana dopadnout. Kirk je zachráněn a Khan zmražen, stejně jako jeho 72 přátel.
O rok později se Kirtk se svojí posádkou odvážně vydávají tam, kde ještě nikdo nebyl...
Hodnocení: Jak jste si zajisté všimli na tenhle film jsem se opravdu hodn těšila a očekávala jsem od něj opravdu hodně. I přesto ale zvysoka předčil moje očekávání. Žádný zdlohavý začátek, okamžitě vás vtáhne do děje. A když se na plátně poprvé objevil i Benedict (abych byla úplně přesná, nejdřív byl slyšet jenom jeho hlas, ale kdo by ho nepoznal) začala jsem se smát jako idiot. Po několika bojových scénách úsměv z obličeje zmizel, jeho Khan byl opravdu děsivý.
Co mě naprosto dostalo, byly vizuální efekty. Ani na sekundu mi nepřipadalo, že by to bylo udělané v počítači, vypadalo to opravdu realisticky.
Perfektní herecké výkony, příběh, hudba, prostě všechno. Opravdu ode mě nečekejte žádné zápory, nic jsem tam nenašla.
Takže na závěr: rozhodně se na tento film podívejte! Já jsem ho poprvé viděla s kamarády v pátek, ale neodolala jsem a šla jsem na něj i včera se sestrou (vím, že nejsem v pořádku). Už teď se nemůžu dočkat pokračování! A musím uznat, že ta vystřižená scéna s Benedictem by se tam opravdu nehodila.

Žijte dlouze a blaze!
 
 

Reklama
KOPÍROVAT POUZE SE ZDROJEM!
Flag Counter